HUDGUIDEN - För friskare hudhälsa

Här finner du info, tips och råd om hud, hudvård och hudvårdsprodukter. Kan lära dig mer om hudtyper, hudtillstånd och hudsjukdomar. Vägen till en friskare hud..

Huden är kroppens enskilt största organ på ca 2 m2​ och så att säga ett fingeravtryck för både inre och yttre påverkan medan den förändras genom åren och efter årstider. Förutom att vara en yttre förpackning har många viktiga funktioner och har alltid fascinerat oss. Redan på de gamla Egyptiernas tid sägs Cleopatra ha badat i åsnemjölk (mjölksyra) för att få vackrare hy..
De främsta förutsättningar för att få en hälsosam hud är att ta hand om den både in- och utsidan varje dag. Vetenskapsforsning, medicinsk teknik och hudvård kopplas idag samman för att ge de allra bästa möjligheterna till att bevara huden frisk och spänstig. Huden är också viktig för vår hälsa där kropp och själ hänger ihop. 
Min ambition är att visa hudens betydelse för måendet, hur du kan öka möjligheterna till en god hudhälsa och förhoppningsvis får du lite ny kunskap om kroppens största organ - huden. 
 

HUDTYPER

Normal

Är välbalanserad jämn i hudtonen, mjuk och spänstig, slät med en fin lyster. Inga synliga porer.
 Även om du inte har speciella problem med din hud är det viktigt att ta hand om den, inte minst för att du kan behålla den i balans!
Mår bra av: fuktighetsbevarande produkter som bevarar huden och skyddar från yttre uttorkande påverkan från sol/ värme/kyla/alkohol och ger förebyggande anti-age-vård.

Torr hud

Är småporig, stram med matt i yta. Kan flaga eller vara röd. Lätt får torrhetslinjer, små rynkor, senare mer markerade linjer.
Mår bra av: ingredienser med både fukt och rätt sorts fett som inte täpper till huden utan skyddar från fuktförlust och bygger upp hudbarriären.

Känslig hud

Blir lätt rödflammig och irriterad, speciellt när huden är torr eller yttorr. Den har ofta en reducerat naturligt skydd, d.v.s försvagad hudbarriär. 
Mår bra av: specialprodukter mot torr hud vilket dämpar rödhet samt stärket och reparerar den irriterade hudbarriären. Behandlas varasamt med skonsamma ingredienser för att bygga upp huden inifrån.

Fet hud

Är storporig hud med oljig, blank yta. Fet/ oren hud beror bl.a på en onormal anhopning av förbrukade, döda hudceller som ger tilltäppta porer.
Mår bra av: talgreglerande ingredienser som motverkar tilltäppta porer. Oljefria produkter med fuktighetsbevarande effekt som icke animaliska eller mineraleroljer från Petrol-industrin som är stor molekylära och täpper till talgkanalerna och irritation med uppkomsten av finnar. Effekterna förstärksytterligare av AHA(fruktsyror), salicylsyra och 

Blandad hud

Det mest förekommande hudtypen. Oftast är fetare med synliga porer i mitten av ansiktet i pannan, näsan och hakan, i så kallade T-zonen. Men är normal till torr på kinderna.
Mår bra av: skräddarsydda produkter som balanserar hudens olika behov